חממת ׳יציאה לפעולה׳
אנחנו שמחות לספר כי באוקטובר 2023 נפתחה חממת הלימודים ״יציאה לפעול ה״ בשיתוף מפעל הפיס.
החממה מיועדת לכוריאוגרפים.ות ה
בשיתוף א.נשים שהם.ן פרפורמרים.ות לא מקצועיים.ות (נונ-דאנסרס) ממגוון רקעים ועם מגוון יכולות.
האמנים המשתתפות.ם
לאחר מיונים התקבלו לחממה 7 יוצרות ויוצר אחד:
ליל גורן, אנאבל דביר, שרון ולבסקי, סופיה קרנץ, ציפי ניר, רונה סופר, רחלי זוהר, וגלעד ירושלמי.
מבנה הלמידה והמרצים.ות
את החממה מנהלת פדגוגית נטלי צוקרמן, שבנתה את התוכנית ותוביל את המפגשים יחד עם מרצים אורחים. בכל מפגש מגיע מרצה לעסוק בנושא מסויים דרך הרצאה, קריאת מאמרים, דיונים והתנסות מעשית. מצד אחד העברת ידע בתחום הנלמד ומצד שני כיצד הידע הזה פוגש את משתתפי החממה. במהלך המפגשים נחשפות.ים היוצרות.ים למתרחש ביצירה המקומית בתחום זה לצד חשיפה למתרחש בעולם.
הלמידה מורכבת מחמש יחידות לימוד, כל יחידה אורכת כחודש.
יחידה 1 | היכרות ומיפוי השדה
החממה תפתח בשלושה מפגשים של היכרות. היכרות של המשתתפות.ים והיכרות עם השדה המדובר.
ביחידה זו יגיע ד"ר טל פדר שידבר על מדיניות תרבות ותפיסת הנג"ש (הכלה, נגישות, גיוון, שוויוניות) וכיצד מדיניות כזו (בעולם התרבות האנגלי למשל) משנה את שדה היצירה הפועל. במפגש נוסף יגיעו לדבר ראבעה מורקוס – יוצרת פלסטינית, צופיה מאלב – החוקרת את אנסמבל כעת המורכב מגברים דתיים ונירה מוזר – חוקרת את תחום האמנות נכות. כל אחת תדבר על המעבר מתפיסה קהילתית לתפיסה מקצועית בשדה האמנות מנקודת מבט פוליטית – כלכלית – תרבותית – חברתית. כל זאת כדי לחשוף את המנגנונים שקובעים מאחורי הקלעים מה נחשב מקצועי ומה נחשב קהילתי.
יחידה 2 | בעלי מוגבלויות
לאחר מכן נצלול ליחידה העוסקת בקהילה של בעלי מוגבלויות. ד"ר נילי ברויאר תדבר על תפיסת "תרבות נכות", "אמנות נכות" ועל השתתפותה שלה ביצירה Shape On Us של שרון פרידמן. טלי וורטהיימר וחי כהן יעבירו סדנה מעשית על תפיסת העבודה של "ורטיגו – כוח האיזון" וכמו כן יציגו קטעים מעבודתם. מפגש נוסף יועבר על ידי נטלי ובו יעמיקו המשתתפות.ים ביצירה The Disabled Theatre מאת ז'רום בל ויכירו כוריאוגרפים.ות נוספים.ות מהעולם העוסקים ביצירה לבמה מקצועית עם א.נשים עם מוגבלויות.
יחידה 3 | הגיל השלישי
היחידה הבאה תעסוק בגיל השלישי. ד"ר שרה הלפרין תדבר על גילנות באמנות עם דגש על הדרך שבה מוצגים ונתפסים אנשים מבוגרים בקולנוע, סיגל ברגמן תעביר סדנה מעשית על שיטת אלכסנדר והדרך שבה ניתן לעבוד איתה עם הגיל השלישי וא.נשים עם מוגבלויות וכיצד זה יכול להפוך לחומר ליצירה. לבסוף יצטרפו המשתתפות.ים לבית הספר "סדנאות גילה – תנועה ואמנות הבמה לנשים בגיל הבוגר" של גלית ליס. הם יעברו שיעור עם גלית והנשים המבוגרות שלומדות אצלה, ישמעו מגלית על הקמת בית הספר ובניית אנסמבל ולבסוף יצפו במופע "כחולות".
יחידה 4 | ילדים ונוער
בתחום הילדים והנוער, יפגשו הכוריאוגרפיות.ים את ד"ר מיכל כהן מהמרכז הבין תחומי שתדבר על עולם הילידם ובני הנוער לאחר הקורונה עם דגש על תפיסת הגוף בתקופתינו. נטלי צוקרמן תעביר הרצאה על מודלים ליצירה עם ילדים ובני נוער עם חשיפה ליוצרים ויוצרות מהעולם. ולבסוף יעברו סדנה מעשית עם מורן דובשני ויובל בינשטוק. מורן יצרה בשנים האחרונות עבודות מיקצועיות לקהל רחב עם ילדים שעלו בבית הספר לתיאטרון חזותי, בכלים ובפסטיבל הקרון והיא משתפת פעולה עם יובל כדרמטורגית המתמחה בחינוך לגיל הרך.
יחידה 5 | אתיקה ובניית קבוצה
בחלק האחרון של המפגשים נצא להתבוננות רחבה יותר. ד"ר חן אלון יגיע לדבר על אתיקה ומוסר בעבודות מהסוג הזה, אושרת מזרחי – שפירא תדבר על כלים לבניית קבוצה ודינמיקה קבוצתית, ד"ר דרור הררי ידבר על פרפורמנס ככלי עבודה ותפיסת העצמי, אילנית תדמור תבוא לספר על היצירה הקהילתית והמקצועית בארץ ועל עבודתה במשרד התרבות בתחום זה, ויסמין גודר תספר על עבודה עם א.נשים עם פרקינסון, על יצירה השתתפותית והעבודה עם Candoco להקת מחול מקצועית שעובדת ברובה עם רקדנים ורקדניות נכים ושינתה את פני המחול בתחום זה בעולם.
בתום חמשת היחידות כל יוצר.ת יעבדו על בניית הצעה לפרויקט אותו ירצו לפתח (או כבר מפתחות.ים) ואותו יציגו באירוע מיוחד שיתקיים בפסטיבל כלים 2024.
לאורך החממה יצאו הכוריאוגרפיות.ים לצפות ביצירות ישראליות מקצועיות שעובדות עם נונ-דאנסרס או נונ -אקטורס כמו HD של ג'ייסון דנינו הולט בתיאטרון הבית ביחד עם קהילת הטרנסים והטרנסיות, DIE של אריאל ברונז בתיאטרון קליפה שעבד ביצירה זו עם א.נשים בגיל השלישי וכדומה.
השאיפה היא כי בתום החממה יצאו היוצרים לדרך עצמאית, בליווי ותמיכה של מרכז כלים, עם הפרויקטים אותם יפתחו בחממה.
—
את החממה מובילה אשת התיאטרון והמחול, נטלי צוקרמן.
נטלי צוקרמן היא יוצרת עצמאית ב
מנהלת אמנותית (
ומרצה ל
החממה נוצרה לראשונה בכלים ב-2021 ביוזמה של מנכ"לית כלים מורן בש דנון והמנהלת האמנותית איילה פרנקל.
אל הובלתה הצטרפו נטלי צוקרמן וטל גרביסקי עמישי.
החל משנת 2023, נוצר שיתוף פעולה מבורך בין כלים לבין מועצת התרבות והאמנות של מפעל פיס.
החל מ-2023 נטלי צוקרמן מובילה את החממה ומנהלת אותה פדגוגית.
הקול הקורא לחממת ׳יציאה לפעולה׳: